Historiaa 2011

Leenä-Maija Tuomisen laatimaa jatkoa Pitäjänmäen Eläkkeensaajien historiikkiin, nyt vuorossa vuosi 2011.

(Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla niitä.)

Joka tiistai – kesäkuukausia luikuun ottamatta – Pitäjänmäen Eläkkeensaajat valtaisivat Pitäjänmäen kirkon seurakuntasalin. Kirkolle tultiin harrastamaan, kuntoilemaan tai hakemaan uutta tietoa. Tärkeintä oli varmasti joka kerta ystävien ja tuttavien tapaaminen. Yhdistys oli näin mukana ylläpitämässä ja parantamassa oman asuinalueen ikääntyvän väen yhteisöllisyyttä.  
Vuoden 2011 lopussa yhdistyksessä oli 198 jäsentä. Jäsenten keski-ikä oli 75 vuotta.   Jäseniä oli vuoden mittaan liittynyt 20henkilöä.

Jäsentapaamisissa paljon väkeä ja uutta tietoa                    

Yhdistyksen jäsentapaamiset on pidetty joka toinen viikko tammi-toukokuussa sekä syys-joulukuussa. Vuoden 2011 kokouksissa oli keskimäärin 77 osanottajaa, syksyllä enemmän kuin keväällä, muutaman kerran osanottajia oli yli 100.  

Jokaisessa jäsentapaamisessa oli alustaja. Keväällä toimittaja Jarmo Heikkinen kertoi kohtaamistaan ihmisistä kulttuurin parissa ja työstään Ylessä. Helsingin Liikenneturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Annukka Luoderanta neuvoi kuinka pysyä pystyssä liukkaalla kelillä. Helsingin Alzheimer-yhdistyksen kehittämispäällikkö

Anita Pohjanvuori luennoi muistamisesta ja OTK Tuulikki Haikarainen eläkkeitten riittävyydestä. Nuorisotyöntekijä Varpu Koivusen kanssa pohdittiin mikä olikaan kuriton sukupolvi. Marttilan Invalidikylän kasvatti Raimo Astikainen kertoi sotalapsivuosistaan Ruotsissa.

Eduskuntavaaliehdokkaat Sirpa Asko-Seljavaara (kok), Arto Bryggare (sdp), Sirpa Puhakka (vas.), Sirkka Hänninen (perussuom,), Ritva Skoglund (vihreät) ja Terhi Peltokorpi (kes) olivat kaikille avoimessa Lupauksia vai tekoja – ikäihmisten äänet tarvitaan mutta hoidetaanko heidän asioitaan -tilaisuudessa tentittävinä.

Huhtikuussa kunnallispoliitikko Sirkka-Liisa Vehviläinen kertoi kuinka Helsinkiä hallitaan. Toukokuussa oli jäsentapaamisen aiheena EKL, piiri ja yhdistys tutuksi. EKL:n järjestösihteeri Erkki Partanen kertoi Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:stä, Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin sihteeri Lala Sjöblom piirin toiminnasta. Leena-Maija Tuominen ja Hillevi Löytöläinen selvittivät miten yhdistys toimii ja miten asioita hoidetaan.  

Terveyttä ja Strömbergiä

Syksyllä vanhuspsykiatri Pirjo Juhela luennoi hyvästä vanhuudesta. Puheenjohtaja Aulikki Kananoja kertoi Suomen vanhusten turvakotiyhdistyksen toiminnasta. Sisätautien erikoislääkäri Ulla-Mari Korri neuvoi terveyden ylläpitoon. Matkavakuutusasiantuntija Katja Lappi antoi neuvoja vakuutuksista. ABB-Strömbergin vaiheista kertoivat insinöörit Osmo Vanhatalo ja Mikko Juusti. Päivi Leikas Näkövammaisten Keskusliitosta luennoi näön heikkenemisestä,

Edellisvuoden tapaan syksyllä jaettiin jäsenille kuntokortit, joihin 8 viikon ajan merkattiin päivän kuntoilu. Suosittuja lajeja ovat kävely, hyötyliikunta, pyöräily, jumppa, vesivoimistelu, tanssi. Lomakkeen palauttaneiden kesken arvottiin askelmittarit – voittajina Raija Anttila ja Leena-Maija Tuominen.

Viralliset kokouksetkin pidettiin

Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 22.3.2011. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat (toiminta- ja tilikertomus, tilintarkastajien lausunto sekä tili- vastuuvapaus).

Syyskokous oli 29.11.2011. Kokouksessa hyväksyttiin sääntömuutos, joka oli hyväksytty Eläkkeensaajien Keskusliiton EKL ry:n liittokokouksessa kesäkuussa 2011. Sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi kokouksessa valittiin yhdistykselle  uusi puheenjohtaja Marke Kaskimies ja hallituksen jäsenten lukumäärää lisättiin yhdellä varsinaisella jäsenellä

esittelemässä toimintaansa Pitäjänmäki-päivillä 11.9.2010. Toiminnasta kerrottiin myös    ilmoitustauluilla ja Pitäjänmäen terveysasemalle on viety Eläkkeensaaja –lehteä.

Talous pysyi vakaana

Yhdistys sai Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta toiminta-avustusta. Varoja saatiin jäsen- ja kahvimaksuilla, arpajaisilla sekä kevätmyyjäisillä. Pitäjänmäen työväenyhdistys tuki lahjoituksellaan yhdistyksen toimintaa.  Yhdistyksen jäsenmaksu oli 12 euroa. Tärkeä osa yhdistyksen tuloja oli askartelukerholaisten töiden myynnistä saadut tulot.

 

Yhdistys tuki edelleen Interpedian kautta Tsigge-isoäitiä ja hänen kolmea lastenlastaan Etiopiassa. Rahat kummimaksuihin koottiin vapaaehtoisilla maksuilla. Ylimääräisenä kerättiin rahaa perheen huonekaluhankintoihin.

 

Kahvitauko helmikuussa.
Raili Virolainen lukemassa Sinikka Nopolan pakinaa.
Pitäjänmäki-päivillä Sinikka Kiskonen ja Maire Krohns.

Vuoden mittaan juhlittiinkiin                

Kevätjuhlassa oli vieraana runoilija Eelis Lajunen Vuosaaren Eläkkeensaajista ja kirkkoherra Martti Pitkänen.

Kevätjuhlassa Pitskun Pirteitten 75+ jumppaajat muistivat perinteiseen tapaansa kevätkukilla jumpan vetäjiä ja Maisa Horsma oli kirjoittanut kiitosrunon.

Pitskun Pirteät 75 + kauniisti kiittää,

että innostusta ja jumppatreenä

meidän kanssa opettajilla vielä riittää.

Viisivuotiskausi on nyt menossa

eikä kehomme ole enää kenossa.

 

Alkuajan opetuksen tyttöjen upea klikki

Marjatta, Maire, Hillevi ja Annikki.

Tästä ryhmästä Hillevi ja Martta pois haihtui

ja uudet tytöt vuoroon vaihtui.

Entisiäkin tahdomme muistoista kiittää

ja nyt reippaille nykyvetäjille kukkaset mukaan liittää.

Meidän suloiset linjakkaan opet tänne kipaiskaa

ja kukkasilla sitten Maire, Annikki, Tuula ja Lisa itseänne hipaiskaa.

 

Kiitoskukat ojennettiin myös Askartelukerhon vetäjille Hillevi Löytöläiselle ja Galina Nyrgrénille. Ja runon kirjoitti ja esitti Maisa Horsma.

 

Tarmokas Hillevi päävastuun askartelukerhostamme kantaa.

Meille tarvekalut ja askartelumateriaalian eteemme antaa.

Käy kaupassa aistimassa mitä uudenlaista luodaan

ja joka sitten kerhoomme tehtäväksi materiaalin kera tuodaan.

Neuvot, opit toisillemme jaamme ja mukavan yhteishengen työtulokset

myyjäisissä voitoksi yhdistyksen budjettiin saamme.

Kaunis kiitos Hillevi, että jaksat puolestamme raataa

ja kaikki säilytysvaikeutemmekin pois kaataa.

 

Oma, soma Galinamme kuuluu myös tähän neuvojaryhmän ope-sarjaan,

heihin voimme luottaa kuin kahteen makoisaan marjaan.

Taiteellinen näkemys ja työn opetus on

Sinun juttu tämä asiahan on kaikille tuttu.

 

Merkkipäiväjuhlissa oli kunniavieraina 30 yhdistyksen jäsentä, jotka vuonna 2011 täyttivät 70, 75, 80, 85 ja 90 vuotta. Pastori Haka Kekäläinen piti puheen sankareille. 

 

Joulujuhlassa vieraili Pitäjänmäen seurakunnan bändi ja joulupukki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerhot         

Muistikerho Muistinystyrät – vetäjinä Oili Ketola ja Maj-Len Remahl 

 

Askartelukerho Touhuttaret - vetäjinä Hillevi Löytöläinen ja Galina Nygrén

 

Pitskun pirteät 75+ - ohjaajina Maire Krohns, Tuula Ollinkangas, Annikki Torniainen ja Lisa Tuuhea

 

Lukupiiri Lukutoukat - vetäjänä Leena-Maija Tuominen

 

Senioritanssikurssi - ohjaajana Elina Uotinen

 

Kuntosaliryhmät - kaksi ryhmää Reimarlan Fysioterapiassa, ohjaajana fysioterapeutti Matti Kauppinen 

 

Vesijumpparyhmä on kokoontunut Palvelukeskus Kotikalliossa, ohjaajat Kotikallion   Fysioterapiasta  

 

Seniorijooga alkoi uutena liikuntamuotona yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa

 

RETKET JA TUTUSTUMISKÄYNNIT

 

Taidetta ja museoita  

 

 Museokierroksella Kesä Helsingissä tutustuttiin Työväenasunto-museoon Kalliossa ja Tuomarinkylän kartanoon. Uudessa Musiikkitalossa oltiin kuuntelemassa Helsingin Kaupunginorkesterin konsertin kenraaliharjoituksia.

 

Vuoden mittaan nähtiin Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa Kiviä taskussa, Kouvolassa musikaali Rebecca, Heinolan kesäteatterissa Ranskalainen pyjama, Kannelmäen Kanneltalolla Entäs nyt Eeva? – pääosassa Eeva Litmanen ja Riihimäen teatterissa Tankki täyteen.

 

 Linnoja, kirkkoja, tehtaita

 

 Keväällä käytiin Hämeen linnassa, Vanajan kirkossa ja Elektra Museossa. Toinen kevään retki tehtiin Unescon maailmanperintökohteeseen Verlan pahvitehtaaseen. Kouvolan Kaunisnurmen puutaloalueella ja sen museoissa (Apteekki, Rautatieläiskoti ja Putkiradiomuseo) saatiin käsitys vuosikymmenten takaisesta elämänmenosta. Lounas nautittiin Kouvolan Upseerikerholla.

 

Syksyllä Kemiönsaaren retkellä käytiin Kemiön kirkossa, Taalintehtaan ruukinmuseossa ja Amos Andersonin Söderlångvikin kotimuseossa. Lounaalle kävimme Martha Labbnäsin kesäkodissa. Aamupäivällä lempikuljettajamme Isko Uusimäki yllätti meidät ja tarjosi rohkeimmille ajelun uudenlaisella mönkijällä. Kahvit nautittiin luonnonhelmassa. Onneksi etukäteisohjeissa oli kehotettu laittamaan retkivaatteet päälle.

 

Jouluretki suuntautui Mäntsälässä Saaren kartanon Joulumaahan ja joululounas syötiin Sälinkään kartanossa. Musiikkituokion ruokailijoille loihti viisi Mäntsälän Musiikkiopiston oppilasta.  

 

 Elokuussa 23 jäsentä vietti yhteisen lomaviikon Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n  Lomakeskuksessa Rajaniemessä Virroilla.

 

Joka toisella sähköposti

 

Jäsenet pysyivät ajan tasalla yhdistyksen toiminnasta toimintakalenterin avulla. Se jaettiin jäsenten kotiin alkuvuodesta ja syksyllä. Jäsenkirjeitä lähetettiin yksi. Yhdistyksen esite pidettiin ajan tasalla. Sähköpostilla on pidetty yhteyttä jäseniin (noin 50 %) pari kertaa kuukaudessa.

 

Tanotorvessa ja Eläkkeensaaja -lehdessä oli jutut yhdistyksestä. Yhdistyksen kotisivu on EKL ry:n verkkosivulla, www.elakkeensaajat.fi. Yhdistys oli esittelemässä toimintaansa Pitäjänmäki-päivillä 11.9.2010. Toiminnasta kerrottiin myös    ilmoitustauluilla ja Pitäjänmäen terveysasemalle on viety Eläkkeensaaja –lehteä.

Talous pysyi vakaana

Yhdistys sai Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta toiminta-avustusta. Varoja saatiin jäsen- ja kahvimaksuilla, arpajaisilla sekä kevätmyyjäisillä. Pitäjänmäen työväenyhdistys tuki lahjoituksellaan yhdistyksen toimintaa.  Yhdistyksen jäsenmaksu oli 12 euroa. Tärkeä osa yhdistyksen tuloja oli askartelukerholaisten töiden myynnistä saadut tulot.

 

Yhdistys tuki edelleen Interpedian kautta Tsigge-isoäitiä ja hänen kolmea lastenlastaan Etiopiassa. Rahat kummimaksuihin koottiin vapaaehtoisilla maksuilla. Ylimääräisenä kerättiin rahaa perheen huonekaluhankintoihin.

 

Johtokuntakin ahkeroi    

 

Yhdistyksen puheenjohtaja oli Leena-Maija Tuominen, varapuheenjohtaja Heikki Ollinkangas, sihteeri Oili Ketola, rahastonhoitaja Hillevi Löytöläinen, johtokunnan varsinainen jäsen Sylvi Vajavaara sekä varajäseniä Pirkko Vilja (ohjelmavastaava) ja Lisa Tuuhea.(opintosihteeri). Johtokunta kokoontui 10 kertaa.

 

Emäntinä toimivat Tuula Kivimäki, Raila Lamminen, Anne Lindgren-Berglund, Hilkka Patrikainen, Annikki Torniainen ja Raili Virolainen. 

 

Varsinaisia toiminnantarkastajia olivat Ritva Bergén ja Tor Berglund ja varatoiminnantarkastajia Tuula Nordström ja Laura Ketola.

 

Toimihenkilöt koulutuksessa

 

Oili Ketola, ja Heikki Ollinkangas olivat mukana Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin toimihenkilöiden tapaamisessa 11.3.Tuula Ollinkangas osallistui Hauholla TUL:n Hämeen piirin järjestämään Ikiliikkujat koulutukseen 26. - 28.4. Kaarina Nurminen ja Eero Vainio olivat Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin järjestötoiminnan kurssilla 17. – 19.10. Rajaniemessä.

 

Yhdistyksen edustajina EKL:n Helsingin piirin syys- ja kevätkokouksissa olivat Oili Ketola ja Leena-Maija Tuominen. Oili Ketola oli Helsingin piirin piiritoimikunnan varajäsen. Leena-Maija Tuominen oli EKL;n valtuuston jäsen. 

 

Yhdessä saatiin paljon aikaan

 

Yhdistys oli aktiivisesti mukana Pitäjänmäen-Konalan Ikäväki –ryhmän toiminnassa. Suunnitteluryhmän puheenjohtajana toimi Leena-Maija Tuominen. Keväällä oli ohjelmassa kevättanssit Palvelukeskus Kotikalliossa.

 

Kesällä oli kaksi yhdistyksen järjestämää liikuntatapahtumamaa Konalan leikkikentällä sekä kesäinen Helsinki -retki. Vanhusten viikolla oli Pitäjänmäen kirkolla Parempaa ikää lännessä tapahtuma, jossa ruokailusta vastasivat yhdistyksen emännät.

 

 

Liikuntaa ja kulttuuria

 

Tanotorvi 13.4.2011 esitteli yhdistyksen toimintaa otsikolla Kuntoilua ja kulttuuria, retkiä ja uutta tietoa:

 

”Maanantaisin joogaan, tiistaina jumpalle ja kokoukseen tai muistikerhoon, torstaina kuntosalille ja ainakin kerran kuussa retkelle tai teatteriin. Irja Kuusela, 81 on valinnut nämä Pitäjänmäen Eläkkeensaajien monipuolisesta ohjelmasta.

 

Irja lähti kaksitoista vuotta sitten tutustumaan yhdistyksen toimintaan. Hän oli paikallislehdestä lukenut pienen ilmoituksen. Takana on monta vuotta johtokunnan jäsenenä ja yhdistyksen sihteerinä. Keväästä toiseen Irjan voi tavata yhdistyksen myyjäisten arpajaispöydässä.

 

-Minulle on tärkeää, että päivittäin on tiedossa jotain ohjelmaa. Ei tarvitse olla kotona yksikseen. Yhdistyksestä olen saanut uusia ystäviä. Ikää on kertynyt sen verran, että lähimmät työtoverit ja muut läheiset ystävätkin ovat kuolleet, kertoo Irja.

 

Irja kertoo aina olleensa innokas kuntoilija. Hän on jumpannut, joogannut, kävellyt ja hiihtänyt. Käveleminen kuuluu edelleen ohjelmaan. Hän käy myös viikossa toisen yhdistyksen allasjumpassa. Yhdistyksen retket ja matkat ja yhteiset teatteriretket tuovat vaihtelua päiviin.”

Hattuloistoa kevätjuhlassa.
Hillevi Löytöläinen ja Galina Nygren tyylikkäinä kevätjuhlassa..
Muotinäytöksessä Maisa Horsma, Liisa Tuuhea, Maire Krohns, Tuula Olinkangas ja Annikki Torniainen.
Merkkipäiväjuhlat.
Merkkipäiväjuhlat
Joulujuhlat
Kaikki on valmista joulujuhlien torttukahveille.
Joulujuhlissa joulupukilla on asiaa puheenjohtaja Leena-Maija Tuomiselle.
Hanuristimme Bror Vilja . .
Irja Kuusela kuntosalilla. .
Verlan paperitehdasmuseossa
Kemiönsaarella retkikahvit valmisteilla. Isko Uusimäk ja Raili Virolainen.
Kemiönsaaren retkellä odotellaan aamukahvia.
Sade yllätti Kemiönsaaren Söderlångvikissä.
Hillevi Löytöläinen ja Isko Uusimäki mönkijän kyydissä..
Heinolan kesäteatterissa
Eila Ahokas 60-luvun keittiössä elektra sähkömuseossa Hämeenlinnassa.
Muotinäytös Rajaniemessä, Sukkapuku, ampiaisvyötärö, housupuku, kukkamekko ja kellohame
Muotinäytös Rajaniemessä.
Virroilla Torisevan maisemissa
Helena Salminen, Hillevi Vikman, Maisa Horsma ja Hannele Viitanen Hämeen linnassa.
Emännät anja Purhonen ja Hilkka Patrikainen.
Istumajumppaa vanhusten viikolla.
Lettukestit alkamassa. Annikki Torniainen, Alpo Jaakola ja Hilkka Patrikainen.
Lähiöliikuttaja Elina Sorakunnas Helsingin liikuntavirastosta.