Myyjäisten historiaa

Vuonna 2005 myyjäiset kulki nimellä kevätmarkkinat
Myyjäiset 2008
Myyjäiset 2008
Myyjäiset 2008
Myyjäiset 2011
Myyjäiset 2011
Myyjäiset 2011
Myyjäiset 2011 Galina Nygre'n, Maija-Liisa Helin ja Martta Jaakkola
Myyjäiset 2011 Galina Nygre'n
Myyjäiset 2011 Eeva Salminen

KEVÄTMYYJÄISET ENNEN PÄÄSIÄISTÄ

 

Yhdistyksen talouden tukipilariksi ovat vähitellen tulleet pari viikkoa ennen pääsiäistä pidettävät kevätmyyjäiset Konalan kirkolla.

Myyjäisiä edeltävänä perjantai-iltana kirkolla käy kova kuhina. Jäsenet tuovat kirpputoritavaroita, arpajaisvoittoja ja kyselevät vielä millaisia leivonnaisia voisi illan mittaan leipoa.

Leivonnaiset on määrä tuoda lauantai-aamuna. Tärkeää on kirjoittaa leivonnaispakkaukseen raaka-aineet ja leivontapäivä. Leivonnaisia on kertynyt joka vuosi runsaasti. Suosittuja ovat olleet karjalanpiirakat ja pikkupullat. Joka kerta järjestäjät huokailevat ja miettivät että miten saisi ensi vuonna leivonnaisia lisää – ne kun tekevät niin hyvin kauppansa.

Perjantai-illan mittaan kirpputorille kertyy myytävää: vaatteita, huiveja ja käsineitä, jalkineita ja laukkuja, takkeja ja jakkuja, pöytäliinoja, tyynyjä, täkkejä, solmioita vaikka mitä.

Eeva Salminen ja Anja Purhonen kumppaneineen ovat lauantaina valmiina vastaan ottamaan asiakkaat. Tottuneina myyjinä he osaavat suositella vaatteita asiakkaille. Moni poistuu kirkolta tyytyväisenä uusi pusero tai takki päällä. Kirkon kanslia toimii sovitushuoneena. ”Tuo sopii sinulle tosi hyvin”, huikataan kun yhdistystoveri menee ohi uudessa kuosissaan.

 

Kevätmuotia muutamalla eurolla

Vaatteet ja muutkin tuotteet maksavat ”vähän”, mutta pienistä puroista kertyy loppujen lopuksi joka vuosi ilahduttavan iso summa yhdistyksen kassaan.

Kirjoja on myyty joka vuosi. Samoin komeroista ja ullakoilta löytyneitä astioita, pieniä kodinkoneita, leluja ja monenlaista värkkiä on myyty ihan kiitettävästi. Postimerkit ovat menneet hyvin kaupaksi.

Ylimääräiset tavarat eli ne mitkä eivät ole menneet kaupaksi, on lahjoitettu paikallisille kirpputoreille. Horisontin kirpputori otti tavaroita mielellään vastaan monena vuonna. Viime vuosina kirjat on viety Fidan kirpputorille Myyrmäkeen.

 

Pääsiäiskoristeita

Askartelukerhon panos myyjäisten yleisilmeen luomisessa ja hyvän taloudellisen tuloksen takaajana on ollut erittäin tärkeä. Pääsiäiskoristeet ovat tehneet hyvin kauppansa. Monessa konalalaisessa ja pitskulaisessa kodissa on Pitäjänmäen Eläkkeensaajien tekemiä kauniita pääsiäismunia, tipuja ja pupuja, pääsiäisoksia ja muita koristeita.

Myyjäisissä menevät kaupaksi muutkin käsityökerhon jäsenten aikaansaannokset. Vaikka korttien lähettäminen on vähentynyt, menevät pääsiäiskortit kaupaksi. Muutamana vuonna yhdistyksen korttitaiturit Maisa Horsma ja Hillevi Löytöläinen ovat ehtineet tehdä onnittelukortteja ja ne ovat löytäneet ostajansa heti.

Villasukkia on ollut myytävänä kaikenkokoisille jaloille, on myyty tyynyliinoja, essuja, patalappuja ja tiskirättejä. Monena vuonna oli myyjäisten hittituote kahvipaketeista tehty pannunalunen.

 

Kahdet arpajaiset

Joka kerta myyjäisissä on ollut kahdet arpajaiset: pika-arpajaiset ja lista-arpajaiset. Pika-arpoja on myyty vuodesta toiseen yksi arpa eurolla ja kolme arpaa kahdella eurolla. Useimmiten joka kolmas arpa on voittanut. Keväällä 2015 voittoja kertyi niin paljon että joka toinen arpa voitti.

Sylvi Vajavaara, Irja Kuusela ja Maire Krohns ovat mestareita pika-arpojen järjestämisessä. Voittoja on tullut välillä niin paljon että niitä on riittänyt Kevättanssiaisten (Ikäväki –ryhmän järjestämiin) sekä yhdistyksen sisäisiin arpajaisiin.

Lista-arpajaisiin, arvat on myyty eurolla, on saatu suurempia voittoja paikallisilta yrittäjiltä. Vuosina 2012 – 2014 pääpalkinnon on lahjoittanut Ristikon K-Supermarket, ensin kauppias Aki Luomanen ja sittemmin kauppias Pauli Jaakola. OK-Salonki, Saijan Salonki ja Aurin Salonki sekä Apteekki-Market Pajamäki ja Pitäjänmäen apteekki ovat tukeneet palkinnoillaan yhdistystä. Voittoja on saatu myös kukkakauppa Piilolasta, Reimarlan Fysioterapiasta, Ravintola Vossikasta. HOK-Elanto on lahjoittanut kahvia, mehuja ja mukeja.     

 

Uusia jäseniä

Yhtenä keväisenä lauantaina kello oli melkein kaksi, kun Konalan kirkon ovista tuli sisälle kiireisen tuntuinen mies. Hän oli nähnyt myyjäisten mainoksen Valintalolla ja rientänyt paikalle ostamaan pikkupullia ja sämpylöitä. Niitä sitten myyjät kävivät kaivamassa omista kasseistaan, vaikka olivat jo ostaneet kotiin vietäväksi. Tärkeää oli että asiakas olisi tyytyväinen.

Puheenjohtajana-vuosinaan Leena-Maija Tuominen ei paljon ehtinyt myydä kirjoja eikä muutakaan kova tavaraa – hänen paikkansa oli ko. myyntipisteessä. Tärkeintä oli keskustella niiden ikäihmisten kanssa, jotka eivät vielä olleet yhdistyksen jäseniä.

Varsin moni otti mukaansa yhdistyksen esitteen, toimintakalenterin ja Eläkkeensaaja –lehden. Ja muutama myös tuli mukaan yhdistyksen toimintaan.

Mikäpä on parempi osoitus yhdistyksen yhtenäisyydestä ja voimasta kuin hyvin hoidetut myyjäiset. Reimarlan Fysioterapian johtaja Kari Suomalainen kertoi kuntosalilla kävijöille myyjäisten jälkeisellä viikolla, että kaikesta aisti Konalan kirkolla että teillä on mukavaa keskenänne. Kuntosalilaiset vahvistivat Karin käsityksen: ”Niin on”.

Artikkelin laati Leena-Maija Tuominen