Historiaa 2008

Leenä-Maija Tuomisen laatimaa jatkoa Pitäjänmäen Eläkkeensaajien historiikkiin, nyt vuorossa vuosi 2008

 

Jäsentapaaminen 2008
Marjaa-Liisa Helin (vas.), Irja Turunen ja Mirja Linnola joulujuhlasa 2008
Joulujuhla 2008
Narua hyppäävä joulupukki 2008
Pitäjänmäen kirkon bändi esiintymässä joulujuhlassa 2008
Merkkipäiväjuhlat 2008
Merkkipäiväjuhlat 2008
Irja Mäkelä saa merkkipäivähalauksen Asser Torniaiselta 2008
Hilkka Patrikainen ja Oili Ketola esiintymässä merkkipäiväjuhlissa 2008

 

VUOSI 2008

Eläkkeensaajien toiminta jatkui edellisvuosien tapaan suotuisissa merkeissä. Yhä useampi pitäjänmäkeläinen, konalalainen ja pajamäkeläisen ikäihminen päätti liittyä Pitäjänmäen Eläkkeensaajien jäseneksi.
Retket myytiin loppuun hyvin nopeasti ja jäsenet osallistuivat yhdistyksen monipuoliseen toimintaan innolla. Yhdistys kasvoi vuoden 2008 aikana neljänneksi suurimmaksi Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin yhdistyksistä ja oli yksi vireimmin toimivista yhdistyksistä.
Pitäjänmäen Eläkkeensaajat ylläpitivät omalta osaltaan ikäihmisten yhteisöllisyyttä omalla asuinalueellaan.

 

 

JÄSENTAPAAMISET

Yhdistyksen viralliset kokoukset pidettiin tutun kaavan mukaan. Sekä kevät- että syyskokouksessa oli sääntömääräisten asioiden käsittelyn jälkeen myös alustus. Kevätkokouksessa vieraana oli toimittaja Terhi Collin Interpediasta. Hän kertoi yhdistyksen mummikummin kuulumisia Etiopiasta.

Syyskokouksessa terveydenhoitaja Heli Isola opasti syömään ja elämään terveellisesti.

Jäsentapaamiset pidettiin joka toinen viikko tammi-toukokuussa sekä syys-joulukuussa Konalan kirkolla. Keväällä tapaamisten esitelmät ja aiheet vaihtelivat Pelastusarmeijasta lähipoliisin työhön, postimerkeistä perintöveroon, dementiasta reilun kaupan tuotteisiin, mummikummista eläkkeensaajien asemaan 2010-luvulla.

Postimerkeistä kertoi yhdistyksen jäsen Juhani Nygrén ja reilun kaupan tuotteista Maj-Len Remahl.

Syksyllä tutustuttiin elämään Kreikassa, saatiin vihjeitä kadonneet lihaskunnon metsästykseen ja luonteisterapian hyödyntämiseen ja näimme miten kivi muuttuu koruksi. Jäsentapaamisissa oli myös yhteislaulua ja muutaman kerran jäsenet kertoivat hauskoja juttuja, lukivat pakinoita tai esittivät pieniä sketsejä. Vuoden 2008 kokouksissa oli keskimäärin 57 osanottajaa.

 

 

JUHLIA  

Tuttuun tapaan vietettiin kevät- ja joulujuhlat. Joulujuhlassa olivat vieraana      Pitäjänmäen seurakunnan bändi ja joulupukki. Merkkipäiväjuhlissa oli kunniavieraana 20 yhdistyksen jäsentä, jotka olivat vuoden 2008 aikana täyttäneet 70, 75, 80 tai 85 vuotta.
Sävelsiskot Helsingin Työkyvyttömyyseläkkeensaajista esiintyivät.

 

 

 

Joulukortteja tekemässä askartelukerholaiset Leena-Maija Tuominen (vas.), Raija Koistinen ja Oili Ketola 2008
Ensio Tuominen opettamassa parsimista askartelukerholaisille 2008
.
.
.
.
.
.
.
Eduskuntavierailu 2008
Kotkan ortodoksisessa kirkossa 2008
Eläkkeensaajat Narikkatorilla 2008

 

KERHOT

Muistikerho Muistinystyrät

Vetäjänä Oili Ketola  

Askartelukerho Touhuttaret

Kerhon vetäjinä toimivat Hillevi Löytöläinen ja Galina Nygrén.  

Joulukuussa pääsivät kaikki yhdistyksen jäsenet tekemään joulukortteja. Askartelukerhon väki opasti ja moni teki elämänsä ensimmäiset joulukortit itse. Tekemisen lomassa pohdittiin että tohtiiko hienoja itse tehtyjä kortteja edes lähettää kenellekään.

    

Pitskun pirteät 75+

Ohjaajina Marjatta Hjelt, Maire Krohns, Hillevi Löytöläinen ja Annikki Torniainen. 

 

Lukupiiri Kirjatoukat

Vetäjänä Leena-Maija Tuominen

 

 

RETKET JA TUTUSTUMISKÄYNNIT

Tutustumiskäynnit          

Keväällä olimme seuraamassa eduskunnan kyselytuntia ja kuulimme kansanedustaja Päivi Lipposelta politiikan tuoreimmat kuulumiset.

Yleisradion studioilla tutustuttiin tv-ohjelmien tekemiseen syyskuussa.  

Teatteri ja konsertit

Helmikuussa oli ohjelmassa Lahden Sibeliustalolla Georg Ots-konsertti, solistina Gabriel Suovanen. Elokuussa Suomen Kansallisoopperassa nähtiin Iloinen leski ja Hämeenlinnan kaupunginteatterissa nähtiin sanoittaja Vexi Salmen elämästä kertova musikaali Villit vuodet.

Taidenäyttelyt ja museot

Espoon Wee-Gee talossa tutustuttiin Claude Monét –näyttelyyn taidemuseo Emmassa ja samalla vierailtiin myös Kellomuseossa.

Retket

Kevätretkellä käytiin Askaisissa Louhisaaren kartanossa ja Naantalissa, missä tutustuttiin Naantalin Luostarikirkkoon ja vanhaan kaupunkiin.

Syysretken kohteena oli Kotka. Siellä käytiin Merikeskus Vellamo ja ortodoksinen kirkko. Jouluretkellä käytiin Lohjan joulumarkkinoilla, Pyhän Laurin kirkossa ja Vivamossa.

Lomaviikko Pärnussa

Elokuisella lomaviikolla Pärnussa Kylpylähotelli Estoniassa oli 18 yhdistyksen jäsentä.

TIEDOTTAMINEN 

Yhdistyksen jäsenet on pidetty ajan tasalla yhdistyksen tapahtumista jäsenkirjeillä toimintakalenterilla. sähköpostilla (tavoitti 35 prosenttia jäsenistä) ja yhdistyksen kotisivuilla. Yhdistyksen esite uusittiin kaksi kertaa.

Helsingin Uutisten ja Demarin tapahtumapalstoilla on ollut tietoa yhdistyksen kokouksista. Paikallislehdissä (Helsingin Uutiset, Tanotorvi ja Munkinseutu) ja Eläkkeensaaja -lehdessä oli juttuja Pitäjänmäen Eläkkeensaajien toiminnasta. 

TALOUS 
Yhdistys sai Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta toiminta-avustusta. Lisäksi varoja on hankittu jäsenmaksuilla, kahvimaksuilla, arpajaisilla sekä kevätmyyjäisillä 8.3.2008 Konalan kirkolla. Pitäjänmäen työväenyhdistys on tukenut yhdistyksen toimintaa.  Yhdistyksen jäsenmaksu oli 10 euroa. Askartelukerhon panos yhdistyksen vakavaraiseen talouden ylläpitoon on ollut ratkaisevan tärkeää.

KOULUTUS

Yhdistyksen toimihenkilöt ovat osallistuneet Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin toimihenkilöiden koulutuspäivään keväällä ja järjestötoiminnan kurssille syksyllä.  Askartelukerho Touhuttaren jäseniä oli mukana Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin järjestämässä askartelu-virikepäivässä. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n opintosihteeripäiville osallistuivat Oili Ketola ja Hillevi Löytöläinen. EKL:n liikuntaohjaajien koulutuksessa olivat mukana Maire Krohns ja Annikki Torniainen.   

YHTEISTYÖ

Yhdistyksen edustajana EKL:n Helsingin piirin syys- ja kevätkokouksissa ovat olleet Hillevi Löytöläinen ja Leena-Maija Tuominen. Leena-Maija Tuominen on ollut Helsingin piirin piiritoimikunnan varsinainen jäsen. Puheenjohtaja osallistui Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n liittokokoukseen kesäkuussa Seinäjoella.

Yhdistyksen jäseniä on ollut mukana Eläkkeensaajien Keskusliiton Helsingin piirin kevät- ja syysjuhlissa, ulkoilutapahtumissa ja Viikin kirkkoretkellä. Yhdistyksen väkeä oli mukana esittelemässä yhdistyksen toimintaa piirin muiden yhdistysten kanssa Hakaniemen torilla 6.4.2008 sekä ”Eläkkeensaajat tutuiksi” tempauksessa Narinkkatorilla 25.9.2008.

Lokakuussa oltiin vieraana Tapiolan Eläkkeensaajien lauantaihipoissa.

Yhdistys järjesti kesällä 2008 Konalan ja Pitäjänmäen ikäihmisille kaksi ulkoilutapahtumaa (mölkkyä, petankia, sauvakävelyä, pallon-, saappaan- ja tikanheittoa). Ikäväki –ryhmän järjestämissä Pitäjänmäen ja Konalan Ikäväen Kevättanssiaisia oltiin mukana Palvelukeskus Kotikalliossa. Musiikista vastasi EKL:n Soitannollinen yhdistys. Pitäjänmäen-Konalan Ikäväen yhteistoiminnassa oli mukana myös Helsingin kaupungin vapaaehtoistyöntekijä Sinikka Salomaa.  

 

JOHTOKUNTA JA MUUT TOIMIHENKILÖT

Yhdistyksen puheenjohtaja oli Leena-Maija Tuominen, varapuheenjohtaja Tuovi Puhakka, sihteeri Oili Ketola ja rahastonhoitaja Hillevi Löytöläinen. Johtokuntaan kuului myös Sylvi Vajavaara varsinaisena jäsenenä ja varajäseninä Marjatta Hjelt ja Asser Torniainen. Emäntinä toimivat Irja Mäkelä, Hilkka Patrikainen, Annikki Torniainen ja Raili Virolainen. Varsinaisia tilintarkastajina olivat Ritva Bergén ja Leila Koivula ja  varatilintarkastajina Raija Anttila ja Laura Ketola.   

Puheenjohtaja Leena-Maija Tuominen kertoi Eläkkeensaaja –lehdessä 6/2008: ”Kilpailu eläkeikäisten ajankäytöstä on Helsingissä kovaa. Toimintaa on erittäin paljon. Hyvin järjestetyt teatteri-, museo ja muut retket houkuttelevat meille uusia jäseniä. Ja luohan eläkkeensaajien yhdistys pohjaa yhteisöllisyydelle. Yhdistyksemme piiristä on moni saanut uuden ystävän. Hyvin moni jäsen on myös houkutellut mukaan naapurinsa, tuttavansa, työtoverinsa, sukulaisensa. Paras tiedottaja on aina yhdistyksen oma jäsen!

Ei saa unohtaa, että yhdistyksen toiminnan kulmakivenä on johtokunta, emännät, kerhojen ja jumppien vetäjät. Kaikki he tekevät pyyteetöntä työtä ja paljon. Yhdistys on yhtä vahva kuin toimijansa.”