Mummikummitoiminta

MUMMIKUMMINA ETIOPIALAISMUMMEILLE

 

Paljon terveisiä ja kiitoksia Tsigge mummulta ja lapsenlapsilta! He voivat hyvin ja ovat kiitollisia kummikannatuksesta ja kaikesta ylimääräisestä avusta. Vesijohto on mahtava asia, ei tarvitse enää kantaa vettä kylän vesipisteestä.

Näin alkoi Pitäjänmäen Eläkkeensaajille Etiopiasta Debre Zeitistä marraskuussa 2011

lähetetty kirje. Kirjeen oli kirjoittanut Briitta Pietikäinen Betlehem Children´s Home –projektista.

Yhdistyksen piirissä oli herännyt vuonna 2007 ajatus: voisimmeko huolehtia muista kuin omista eduistamme eli kantaa jostakin asiasta yhteiskunnallista vastuuta.

Puheenjohtaja otti yhteyttä kummitoimintaa harjoittaviin järjestöihin. Interpedia tarttui ideaan ja kehitti mummi-kummi ohjelman. Pitäjänmäkeläisten mummiksi valittiin Etiopiassa Tsigge Belay, 51-vuotias viiden lapsen äiti. Hänen lapsistaan kaksi oli kuollut, kaksi kadonnut ja yksi elossa. Tsiggen mies oli kuollut vuosia sitten.   

Tsiggen hoivissa oli kaksi lastenlasta. Milyonin, 12. Pojan vanhemmat olivat kuolleet aids:iin vuonna 1999. Maselechin, 3 vanhemmat jättivät tytön mummolle vuoden ikäisenä, hävisivät eikä heistä ole mitään tietoa sen jälkeen.  

Esittelykirjeessä kerrottiin, että Tsigge käy kolmena päivänä viikossa myymässä markkinoilla voita, joka on tarkoitettu punapippurikastikkeen mausteeksi.  Pienellä perheellä on jatkuva puute ruoasta. Useimmiten he syövät leipää ja juovat vettä päälle.

Tsiggen perhe asuu kyläyhteisön omistamassa savitalossa, jossa on kaksi huonetta ja sähkövalo. Veden he kantavat kylän kaivolta. Keittiö on, mutta ei käymälää. Lapsilla on yksi hyvä puinen sänky. Toinen sänky on heinillä täytetty patja ja peitto. Perheellä on yksi kaappi, penkki ja kannellinen puinen lukollinen laatikko, missä säilytetään perheen tärkeitä papereita. Suurin puute on ruoasta. Leipää on, mitä syövät usein ja juovat vettä päälle, Briitta Pietikäinen kuvasi perheen kotia.

Pitäjänmäen Eläkkeensaajat sitoutuivat maksamaan 25 euroa kuukaudessa kummimaksua.

-Olemme päättäneet kerätä kummimaksun kahvimaksun yhteydessä. Uskomme että näin saamme vapaaehtoisesti maksut kasaan. Kahvipöydällä on aina Tsiggen ja lasten valokuvat muistuttamassa, kertoi yhdistyksen sihteeri Oili Ketola Eläkkeensaaja –lehdessä 4/2007.

Artikkeli jatkui samassa lehdessä:

-Teimme aloitteen Interpedialle mummikummi-ohjelmasta. Vaikka lähinnä sydäntämme on eläkkeensaajien asemasta ja palveluista huolehtiminen, ei ole pahitteeksi, vaikka välillä hieman laajennamme näkökulmaamme ja huolehdimme muistakin. Voimme olla myös tällä tavalla solidaarisia.  

-Olen monta kertaa ollut aikeissa hankkia kummilasta, mutta maksu on tuntunut suurelta, kun olen jo ennestään mukana erilaisissa hyväntekeväisyyshankkeissa. Nyt on hienoa että voin olla yhdessä muiden yhdistyksemme jäsenten kanssa mummikummina. Haastammekin muut maamme eläkkeensaajayhdistykset hankkeeseen mukaan, ehdottaa Oili Ketola Pitäjänmäen Eläkkeensaajien puolesta.     

-Kummituki on ensisijaisesti suunnattu lapsen koulunkäynnin mahdollistamiseen ja siitä aiheutuviin kuluihin, mutta samalla isovanhemmille pyritään tarjoamaan riittävä terveydenhuolto ja ihmisarvoinen vanhuus. Lasten koulutus hyödyttää aina koko yhteisöä, sanoo Interpedian kehitysyhteistyövastaava Tarmo Heikkilä.

Lisärahalla vesijohto ja huonekaluja

Kuukausimaksun lisäksi kerättiin Tsiggen perheelle pari kertaa ylimääräistä rahaa. Ensimmäisellä kerralla rahalla rakennettiin Tsiggen pihalle vesijohto, jota voivat käyttää myös lähinaapurit. Toisella ylimääräisellä avustuksella ostettiin huonekaluja: kannellinen, puinen säilytyslaatikko, kaappi astioille, pöytä, superlonpatja, muoviämpäri ja iso pyykkisaavi.  Interpedian kummityövastaava Elsa Korhonen kävi Etiopiassa ja toi Pitäjänmäen Eläkkeensaajille terveiset ja kiitokset Tsiggeltä.

Syksyllä 2011 Briitta kirjoitti:

Lämpimät terveiset ja kiitokset Tsiggeltä ja lastenlapsilta! He voivat hyvin ja ovat olleet terveinä. Paljon kiitoksia lahjarahasta huonekaluihin… Milyon sai yhdeksänneltä luokalta keskiarvoksi 55.36 sadasta ja aloitti syksyllä kymppiluokan. Masalech ei läpäissyt ensimmäistä luokkaa, nyt kertaa sen uudelleen. Hiwot aloitti kolmannen luokan syyskuussa, toisen luokan keskiarvo oli 63.2.

Kolmas lapsi ilmestyi Tsiggen perheeseen kaiketi sen jälkeen kun Hiwotin vanhemmat olivat kuolleet.

Tsigge ansaitsee rahaa myymällä voita markkinoilla, mutta ei saanut tarpeeksi tuloja. Kun hän sai koulutusta oman yrityksen käynnistämiseen ja se auttoi häntä miettimään,, miten saada enemmän tuottoa liiketoiminalle. Tsigge aloitti myös juuston valmistamisen ja myymisen sekä kotona että markkinoilla. Hän myy myös voita suurempia määriä kuin ennen. Lisäksi hän paistaa inseralettuja ja myy niitäkin. 

Näin kertoi BCH:n työntekijä Tsion Abebe Tsiggen parantuneesta tilanteesta. Samalla Interpediasta ilmoitettiin, että pitäjänmäkeläisten tukea ryhdyttäisiin antamaan toiselle perheelle.

Uusi mummi ja pojantytär

Esittelyssä uudesta isoäidistä Zerfi Bahkshirasta kerrottiin, että hän on syntynyt 1951. Hänen miehensä on kuollut. Heidän poikansa kuoli aids:iin 2004 ja hänen vaimonsa jätti tyttärensä Zerfille vuonna 2005 ja häipyi. Ilmeisesti hänkin sairasti aids:ia. Yeninesh Taklu on syntynyt 23.4.2002.

Zerfi-mummi ja Yeninesh asuvat kyläyhteisön omistamassa talossa yhdessä huoneessa. Talossa on sähkö, pihassa käymälä, toisen perheen kanssa yhteinen vesijohto. Keittiötä ei ole. Heillä on yksi sänky, siinä patja ja huopa peittona. Lisäksi yksi pöytä ja puinen, kannellinen säilytyslaatikko, joka toimii myös istuimena. Zerfin kertoman mukaan suurin puute on ruoasta. 

Jo marraskuussa 2012 Etiopiasta tuli Briitta Pietikäiseltä kirje, jossa hän kertoi että Zerfin ja Yenineshin elämä on kohentunut. Kummiavustus on turvannut heille ruoan joka päivälle ja se on vahvistanut heitä ja tehnyt elämän paremmaksi. Zerfi mummo valmistaa erikoisherkkua valebanaanin juuresta ja myy sitä markkinoilla. Briitan mukaan Yeninesh on rauhallinen, kiltti tyttö ja avuksi mummolle kotitöissä.

Joulurahalla, joka lähti Pitäjänmäeltä Etiopiaan jouluna 2013, Zerfin perheelle ostettiin puureunainen sänky ja superlonpatja. Sänkyyn mahtuvat mummo ja pojantytär yhdessä.

Artikkelin laati, Leena-Maija Tuominen   

 

   

Tsigge Belay ja Masalech 7.3.2008
Milgon Alemaiyn ja Masalech Maru 13.3.2008
Masalech häärää kahvikuppien laitossa 13.3.2008
Zerfi-mummo ja pojantytär Yeninesh8.4.2012
Zerfi Beksihu ja Yeninesh 18.4.2012